Therapiepraktijk A.V.O.

De praktijk voor integratieve psychotherapie, counseling en training in Den Haag.

Hypnotherapie

Werken met de kracht van het onderbewuste!

Wat is hypnose

U bent vaker onder hypnose dan u denkt.

Denkt u maar eens aan de keren dat u helemaal opging in een spannende film of een goed boek, of de keren dat u aan het dagdromen was en de tijd volkomen vergat. Dit verschijnsel wordt natuurlijke spontane trance genoemd. En over het algemeen geeft u dit een prettig gevoel. Tijdens zo'n trance zijn de prikkels van buitenaf minder voelbaar, ze worden als het ware op een zijspoor gezet, waardoor u zich volledig kan focussen op bijvoorbeeld die spannende film.
Dit type trance wordt ook gebruikt bij hypnotherapie. U kunt hierbij gefocused bezig zijn met wat er in u leeft. En zo ontstaat er alle ruimte om bezig te zijn met uw problematiek en deze ook aan te pakken.

Misschien heeft u al veel gepraat over uw problemen, maar heeft u er nog steeds last van. Soms is praten niet voldoende om iets goed te kunnen verwerken en op een andere manier op bepaalde dingen te kunnen reageren. Hypnotherapie kan dan uitkomst bieden.

Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische (geestelijk en emotioneel) en psychosomatische (zie ook bij psychosomatiek) aard. Het gebruik van trance vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.  

In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoudt u hierbij altijd de controle over uzelf en het proces.

Binnen de hypnotherapie is er vooral ook aandacht voor uw onbewuste processen, die zonder dat u het misschien weet, een grote rol in uw leven kunnen spelen. In deze therapie kunnen deze processen worden aangeboord en leert u op een andere manier dan u gewend bent naar uzelf luisteren. De hypnotische ontspannen trance helpt u de eventueel ongewenste ruis van uw gedachten even opzij te zetten en uw aandacht volledig naar binnen te richten en te focussen op uw problematiek en de mogelijke oplossingen. Hierdoor komt u dichter bij uw onbewuste gevoelens en overtuigingen. En kunt u nieuwe inzichten krijgen en deze op uw eigen manier toepassen in uw dagelijks leven en zo uw doelen verwezenlijken.

Anders gezegd: onder deskundige begeleiding krijgt u meer inzicht in en controle over onbewuste reacties. Daardoor kunnen waardevolle vermogens in het systeem van de geest en het lichaam beter worden aangesproken. Denk bijvoorbeeld aan het goed omgaan met emoties, en het benutten van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. Er kunnen vaak al op korte termijn positieve resultaten worden bereikt. Dit is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problematiek is ontstaan.

Er bestaan binnen de hypnotherapie veel trancetechnieken zoals regressie, reïncarnatie, NLP, imaginatie, autogene training, zelfhypnose, etc. Het effect van andere vormen van therapie, zoals Cognitieve Gedragstherapie, EMDR en PDS  kan vaak worden versterkt wanneer dit wordt gecombineerd met therapeutische trance. Hypnotherapie is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een waardevolle ondersteuning voor de reguliere en complementaire geneeskunde.

Waarom hypnotherapie zo effectief is!

Soms hebben mensen al langere tijd van allerlei klachten, lichamelijk, psychisch en/of emotioneel. Ze hebben er wellicht met iemand over gepraat en dat heeft hen misschien wel wat opgelucht, het heeft misschien ook meer inzicht gegeven in waar de klachten vandaan komen en wat de klachten triggert. Maar nog steeds hebben ze last van diezelfde klachten, het patroon is nog niet doorbroken.

Hypnotherapie kan dan helpen om niet alleen meer bewust te worden van de ontstaansgeschiedenis van de klachten, maar vooral ook om bepaalde zaken te verwerken, het patroon aan klachten te doorbreken en adequate oplossingen te vinden voor uw problematiek.

Vaak ligt de oorsprong van aanhoudende klachten in uw verleden, is er jaren geleden iets gebeurd waardoor als het ware het zaadje is gepland voor de klachten waar u vandaag de dag nog last van heeft.
Om u een voorbeeld te geven, een vrouw van 45 heeft al haar hele leven last van angstklachten welke gepaard gaan met hevige aanvallen van hyperventilatie. De angstklachten zijn zo erg geworden, dat ze bijna niet meer de straat op durft. Tijdens de hypnotherapie blijkt dat ze op 2 jarige leeftijd in een auto zat, die te water is geraakt en dat ze ternauwernood van de verdrinkingsdood is gered. Een voorval wat ze zich als volwassene niet meer bewust kon herinneren, maar welke tijdens een hypnosessie naar boven kwam en zo ook verwerkt kon worden.
Een ander voorbeeld is een man van 39, die enorm perfectionistisch is, keihard werkt en last heeft van burn out klachten. Hij is zich er wel van bewust dat hij eigenlijk te hard werkt, dat hij maar moeilijk nee kan zeggen, dat hij alles eigenlijk te goed wil doen, maar het patroon doorbreken is hem tot op heden nog niet gelukt. Tijdens de therapie blijkt dat hij op 4 jarige leeftijd vol trots met zijn eerste 'kunstwerkje' uit de kleuterschool thuis kwam. Hij wilde maar wat graag zijn eerste knutselwerkje aan zijn ouders laten zien. Zijn ouders zaten op dat moment aan de keukentafel diep in gesprek over de financiele problemen van het gezin en hadden totaal geen oog voor hun zoon en zijn knutselwerkje. De 4 jarige kleuter probeert op verschillende manieren toch de aandacht te krijgen, totdat de vader het zat is en hem met luide en strenge stem heel duidelijk laat weten dat hij op moet houden met zeuren, dat papa en mama belangrijkere dingen te bespreken hebben dan zijn knutselwerkje. De kleine jongen snapt niet goed waarom zijn ouders zijn knutselwerkje niet willen bewonderen en doet nog een poging om toch de aandacht te krijgen. Die poging moet hij bekopen met 'een ferme tik op zijn broek en voor straf zonder eten naar zijn kamer'. Op 4 jarige leeftijd heeft hij daar ter plekke - onbewust - de conclusie getrokken dat hij niet hard genoeg zijn best heeft gedaan om de aandacht te krijgen van zijn ouders, dat hij en zijn knutselwerkje niet belangrijk genoeg zijn voor zijn ouders, dat hij blijkbaar niet goed genoeg is en dat hij in het vervolg nog harder zijn best moet doen, dat hij nog harder moet werken. En daar is het zaadje gepland wat nu inmiddels is uitgegroeid tot een palet aan burn out klachten.  

Zoals u ziet, hoeft er niet altijd een 'groot trauma' ten grondslag te liggen aan de klachten die u heeft. Ook ogenschijnlijk 'kleine' en relatief 'onschuldige' voorvallen (zoals die van het knutselwerkje) kunnen leiden tot allerlei patronen waar u later last van kunt krijgen.

Indien u praat met iemand over uw klachten, is vooral uw linker hersenhelft actief (indien u rechtshandig bent). Daar bevinden zich namelijk uw cognitieve vermogens, het bewuste deel van uw denken. Als u schrijft, praat of luistert, komt dit voort uit de linker hersenhelft.
In de rechter hersenhelft bevindt zich uw gevoel, de emotie, de creatieve vermogens en het onbewuste denken. Hier bevindt zich ook het geheugen van de al hetgeen u reeds lang vergeten meent te zijn. Indrukken, ervaringen uit vroegere tijden zijn in die rechter hersenhelft opgeslagen. Oorzaken van (aanhoudende) klachten, trauma's en frustraties zijn juist in dit gebied te vinden. Tussen beide hersenhelften is een brug waarover verkeer tussen beide helften mogelijk is.

Met hypnose kan de brug tussen de hersenhelften geslagen worden. Door middel van de trance technieken die in de hypnotherapie worden gebruikt, kunt u weer in contact komen met de gevoelens en vergeten herinneringen die in uw rechter hersenhelft zijn opgeslagen. U kunt onder zorgvuldige begeleiding e.e.a. herbeleven en eventueel vastzittende en verborgen emoties uiten, zodat bepaalde zaken alsnog goed verwerkt kunnen worden en patronen waar u al zo lang last van heeft eindelijk doorbroken kunnen worden.
Verder kunnen met behulp van de hypnotherapie ook uw creatieve vermogens in de rechter hersenhelft worden aangesproken en zo die hulpbronnen opgespoord worden, die u nodig heeft om uw problemen in het dagelijks leven op te kunnen lossen.

Dat wat met praten alleen niet lukt, kan met hypnose wel bereikt worden. Het doorbreken van (oude) patronen, het verwerken van trauma's, het uiten van onverwerkte emoties en het vinden van de juiste oplossingen voor uw problemen.

Hypnotherapie in de gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg wordt hypnotherapie steeds vaker ingezet. Bijvoorbeeld in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag bij de behandeling van pijn, angst en stress bij kinderen (zie hiervoor ook het artikel in de Volkskrant van 30 augustus 2010). En in het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede wordt hypnotherapie ingezet bij de behandeling van het Prikkelbaar Darm Syndroom (gebaseerd op een onderzoek van juli 2011, zie voor meer informatie ook de website van de Gelderse Vallei). Het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam heeft zelfs een hypnose polikliniek bij de vakgroep Kindergeneeskunde (kijk voor meer informatie op de website van het Slotervaart).

Meest gestelde vragen over hypnotherapie, hypnose en trance

Indien u nog vragen heeft over hypnotherapie, hypnose en/of trance, klik dan op de button 'FAQ' (Frequently Asked Questions) onderaan deze pagina.

Contact

Voor meer informatie over hypnotherapie bij Therapiepraktijk A.V.O. kunt u contact opnemen via info@therapiepraktijkavo.nl of u kunt naar het contactformulier gaan.
Verder ben ik tijdens werkdagen tussen 9.00 en 17.00 telefonisch bereikbaar op 06-29434319.


"Liefde is da passe-partout, die de poorten van het geluk opent"   
(Oliver Wendell Holmes, 1809-1894)