Therapiepraktijk A.V.O.

De praktijk voor integratieve psychotherapie, counseling en training in Den Haag.

Regressietherapie

Wat is Regressie

Regressie is het herbeleven van vroegere ervaringen, die ten grondslag liggen aan huidige problemen en eigenaardigheden.

Wat is Regressietherapie

Regressietherapie is een therapievorm die ervan uitgaat dat elk (psychisch, lichamelijk of emotioneel) probleem een oorzaak heeft. Deze oorzaak is vaak te vinden in onverwerkte ervaringen in het verleden. Onder zorgvuldige begeleiding worden deze - veelal traumatische - ervaringen opgespoord, opnieuw beleefd en alsnog verwerkt.

Regressietherapie gebruikt hierbij bevrijdende herbelevingen om de storende vergeten en onverwerkte ervaringen te verwerken, en ook vergeten positieve ervaringen en slapende vermogens te reactiveren. Ook storende trekjes zoals lichtgeraaktheid of negatieve overtuigingen als “het is mijn schuld dat alles fout gaat,” kunnen hun oorzaken in het verleden hebben en met regressietherapie aangepakt worden.

Tijdens regressietherapie herbeleeft u in trance ervaringen uit uw verleden, die ten grondslag liggen aan uw huidige problematiek. Uw onderbewustzijn selecteert zelf in welk ervaringsgebied moet worden gewerkt, welke specifieke ervaring de oorsprong is van waaruit uw uw huidige probleem verder gegroeid is.

Alles wat u in het verleden gevoeld, gehoord, gezien, gedacht, geroken en geproefd heeft kunt u in trance opnieuw ervaren. Trance is een natuurlijk verschijnsel dat vanzelf ontstaat als we ons ergens op concentreren. Ook in het dagelijks leven zijn siruaties met trance aanwezig. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat we de dingen om ons heen bijna niet meer merken als we een spannend boek lezen of naar een boeiend televisieprogramma kijken. Dit kunnen we een positieve trancetoestand noemen, u bent asl het ware in flow. Als uw huidige problematiek zijn oorzaak kent in - vaak vergeten en traumatische - ervaringen uit het verleden, spreken we van een negatieve trancetoestand. U verkeert in het hier en nu eigenlijk in die negatieve trancetoestand, zonder dat u zich hier echt bewust van bent. In regressietherapie gebruiken we deze negatieve trancetoestand om de brug te slaan naar de ervaringen in het verleden en zo de negatieve trance te doorbreken. 

Herbeleving is een heel persoonlijke ervaring. Sommige mensen zien min of meer duidelijke beelden, anderen voelen vooral hun lichaam en weer anderen 'weten' het gewoon. Tijdens herbeleving blijft u uw bewust van het contact met de therapeut, terwijl u tegelijkertijd beelden, gevoelens en andere indrukken uit het verleden kunt ervaren. Hierdoor ontdekt u  hoe die vroegere ervaring tot nu toe heeft doorgewerkt.

Het uiten van de onderdrukte emoties, gedachten en lichamelijke reacties zorgt ervoor dat 'oud zeer' kan worden verwekt. Er kan een stukje 'heling' van oude wonden plaatsvinden. Er kan inzicht ontstaan in wat toen is gebeurd en hoe u hierop heeft gereageerd. U merkt dan dat overtuigingen en reactiepatronen die toen zijn ontstaan nu nog steeds in uw leven aanwezig zijn. Echter omdat de omstandigheden nu anders zijn, passen ze niet meer. Ze beperken u en veroorzaken uw (huidig) probleem. Met dit inzicht begint de genezing. U krijgt nieuwe keuzemogelijkheden die probleemoplossend werken.

Behandelgebieden

Vele problemen kunnen met regressietherapie worden aangepakt, ongeacht of ze van lichamelijk, emotioneel of psychische  aard zijn. Goede aanleidingen voor regressietherapie zijn onder andere:

  • onbegrepen angsten, fobieen, depressies, relatieproblemen en seksuele problemen
  • het gevoel niet gewenst te zijn
  • karaktertrekken die u dwars zitten en overtuigingen die u vasthouden
  • hardnekkige lichamelijke klachten zonder medische oorzaak
  • angst voor de dood en gevoelens van zinloosheid
  • de nasleep van ongevallen, geweldpleging of het verlies van naasten.

Contact

Indien u vragen heeft over regressietherapie, kunt u contact met mij opnemen via mailto:info@therapiepraktijkavo.nl, of u kunt het contactformulier invullen.
U kunt mij op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 ook telefonisch bereiken op 06-29434319.