Therapiepraktijk A.V.O.

De praktijk voor integratieve psychotherapie, counseling en training in Den Haag.

Referenties

CLIENTERVARINGEN

Hier kunt u lezen hoe een aantal clienten zelf hun therapietraject bij praktijk A.V.O. hebben ervaren.

Gecombineerde Problematiek: Monique (57 jaar)

"Ik dacht dat ik wist waar mijn probleem zat, maar dat pakte toch anders uit.

Na een aantal jaren onder voortdurende  hoge druk te hebben gestaan, heb ik, met het etiket ‘overspannen’ de keuze gemaakt om hulp te zoeken bij het hanteren van mijn probleem. Zo kwam ik, via een goede vriendin, terecht bij Shirley Jansen. De kennismaking was allerhartelijkst, de omgeving warm en de ‘click’ was er gewoon.

Door in een aantal sessies gerichte vragen te stellen, lukte het Shirley om het patroon van mijn ‘probleemstelling’ boven water te laten komen.  Ik was er zelf verbaasd over, omdat er meer zaken speelden, dan ik op voorhand had gedacht . Er bleken onopgeloste ‘issues’ te zijn op het gebied van mijn persoonlijke relaties, mijn partner, mijn zoon, mijn familie, mijn financiën,  maar vooral de manier waarop ik door mijn moeder was ‘groot gebracht’. Omdat zij er niet meer was, wilde ik haar niets verwijten,(een zgn ‘no go area’)  maar veel problemen die ik nu had bleken op dit verre verleden terug te voeren te zijn. Ook het overlijden van mijn partner (10 jaar) geleden was een gevoelig thema, waarbij ik last had van uitgestelde rouw. Het leek in het begin allemaal een onontwarbare kluwen aan problematiek.

Op een natuurlijke wijze kreeg alles onder begeleiding van Shirley, ook de zeer kwestbare items,  een plekje en de juiste dimensie. Makkelijk was anders, soms was het heftig en met veel emoties. Maar: Zo werd de onontwarbare kluwen van draadjes, waar een mens nu eenmaal aan vast zit, een overzichtelijke ‘taart van 8 punten’, die allemaal een eigen aanpak nodig bleken te hebben. Met dit steeds meer helder verworven inzicht voor ogen, kon ik, soms eenvoudig, soms wat ingrijpender, de kwesties op orde brengen, of gewoon afsluiten. Uiteindelijk losten alle items zich allemaal op, doordat ik al die impasses had doorbroken en met hulp van Shirley had ‘vlotgetrokken’. Niet gestuurd, maar in gang gezet en alles werd, maar dan ook echt alles, duidelijk en opgelost. Het was wonderlijk!

Als ik terugkijk was dit precies wat ik nodig had. Dode ballast was afgeschud, de energie kon weer stromen en het Licht was er weer. En ik hoor weer de muziek! Niet dat het soms niet moeilijk is,  maar de koers is bepaald.  Mijn kompas is ‘reset’.

Eigenlijk wens ik iedereen een therapeut als Shirley toe."

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS): Anoniem (vrouw 52 jaar)

"Na jaren met darmklachten gelopen te hebben, ontelbare medische onderzoeken te hebben ondergaan, allerlei diëten te hebben uitgeprobeerd, kreeg ik eindelijk de diagnose PDS en werd ik door mijn specialist doorgestuurd naar een hypnotherapeut. Ik had nog nooit gehoord van hypnotherapie en vroeg me echt af hoe dit me zou kunnen helpen bij mijn darmklachten. Maar na jaren pijn, allerlei ongemakken, die me belemmerden de dingen te doen, die ik graag wilde doen, besloot ik alles aan te pakken wat er maar mogelijk was. Dus na een zoektocht kwam ik via via bij Shirley terecht. Tijdens het eerste gesprek werd al snel duidelijk dat er bij mij veel meer speelde dan alleen maar darmkrampen...Ik heb niet echt een rooskleurige jeugd gehad. En in mijn leven heb ik veel mee gemaakt, heel veel dingen waarvan ik en ook mijn lichaam in een kramp schoten, zo ook mijn darmen bleek later in de therapie. Ik ben normaal gesproken niet zo'n prater en praten over mijn emoties doe ik al helemaal niet, laat staan ze te uiten. Maar door de enorm warme en begripvolle manier waarop Shirley mij benaderde in dit eerste gesprek stortte ik alles eruit en liepen de tranen spontaan over mijn wangen. Ik wist niet wat me ovekwam.... Shirley stelde een gefaseerde aanpak voor: eerst werken aan de PDS, omdat ik zoveel pijn had. En vervolgens te werken aan allerlei andere zaken, die me nog dwars zaten en op een onbewust niveau nog steeds beïnvloedden. Na drie sessies uit het PDS behandelprogramma werd ik op een ochtend wakker en was ik pijnvrij. Voor het eerst in jaren. Ik wist niet wat me overkwam. De hele tijd dacht ik: "Wanneer komt het terug?" Maar het kwam niet terug. Stapje voor stapje hebben we ook gewerkt aan allerlei zaken uit mijn verleden. En ik voel me een ander mens. Ik ben zelfverzekerder. Ik heb een enorme rust over me gekregen. Ik heb weer zin in het leven. En.....mijn darmklachten zijn weg...helemaal weg...nog steeds! Ik doe nog steeds de verschillende oefeningen die ik van Shirley heb meegekregen. Ik luister nog regelmatig naar de audio opnames van visualisaties, die Shirley voor me heeft gemaakt...gewoon omdat ik er rustiger van wordt. Het zijn nu mijn ontspanningsmomentjes in de week... gewoon omdat ik het mezelf gun."

Gecombineerde Problematiek: Vincent (27 jaar)

"Elke keer wordt ik weer wijzer en gelukkiger als ik bij Shirley ben geweest!"

Jeugdtrauma: Eveline (46 jaar)

"Shirley heeft een enorm inlevingsvermogen. Samen met haar grote kennis is zij daardoor in staat snel diepgaande veranderingen teweeg te brengen. Ze doet haar werk met veel respect en professionaliteit."

Loopbaancoaching: Anoniem (vrouw 48 jaar)

"Ik heb de coaching van Shirley als zeer prettig en kundig ervaren. Uitnodigend om mijn verhaal te doen, de diepte in als dat helpend en nodig was. Maar ook een luisterend oor en begrip. Soms confronterend in de zin een spiegel voorgehouden krijgen, maar altijd met respect en waar dan kon of nodig was met een grap om te relativeren. Haar coaching heeft mij die ondersteuning geboden, die ik nodig had."

Burn Out: Anoniem (vrouw 42 jaar)

"Shirley is als therapeut te omschrijven als betrokken, vriendelijk, warm, integer en zeer professioneel. Ze beschikt over het vermogen om op een prettige manier toch de vinger op de zere plek te leggen. Het therapietraject bij Shirley heb ik als een doorbraak in mijn leven ervaren."

Jeugdtrauma: Anoniem (man 34 jaar)

"Ik had al meerdere keren in mijn leven verschillende soorten therapie gehad, maar bij Shirley had ik voor het eerst echt het gevoel dat er oprecht naar me geluisterd werd. Ik voelde me gehoord en gerespecteerd. En wat eerder nog niet was gelukt, lukte in de therapie bij Shirley wel: mijn patronen, waar ik al zoveel jaren last van heb, werden doorbroken. Oude wonden werden geheeld. Door de manier waarop Shirley mij begeleidde in mijn proces, durde ik voor het eerst bepaalde traumatisch ervaringen onder ogen te zien en te verwerken. Ik heb weer de kracht in mezelf gevonden en zie ik het leven weer zonnig tegemoet."

Relatieproblemen: Anoniem (vrouw 38 jaar en man 42 jaar)

"Ons huwelijk liep al een tijdje niet echt lekker. Uiteindelijk hebben we besloten hulp te zoeken. In de relatietherapie bij Shirley werden op respectvolle en doortastende wijze de patronen in ons huwelijk blootgelegd. We zaten al jaren vast in een systeem, waar we alle twee erg ongelukkig van werden. Doordat we ons bewust zijn geworden van die patronen, maar nog belangrijker onze persoonlijke triggers en behoeften, leerde we weer anders naar elkaar kijken en ook naar onszelf. Door te werken aan die persoonlijke triggers, weer met elkaar te gaan communiceren op respectvolle wijze en door ons weer echt voor elkaar open te stellen, is onze relatie beter dan ooit! En we zijn ook op persoonlijk vlak enorm gegroeid. Shirley dank je wel!"

Burn out: Anoniem (man 52)

"Via via kwam ik bij Therapiepraktijk AVO terecht met burn out klachten. Ik had geen enkele ervaring met therapie en hypnotherapie, maar besloot er met een open mind in te gaan. Nadat ik me meer en meer bewust werd van mijn patronen en de oorzaken daarachter, zijn we met hypnotherapie aan de slag gegaan. En wat een verademing. Het effect is enorm positief. Wat met praten alleen niet lukt, lukt met hypnotherapie wel. De echte oorzaak is aangepakt en niet alleen de symptonen. Ik voel me herboren!"

Psychosomatiek: Anoniem (vrouw 31 jaar)

"Al vanaf mijn jeugd kampte ik met onverklaarbare hoofdpijnen. Na van alles te hebben geprobeerd, waaronder dagelijks pijnstillers, werd mij Therapiepraktijk AVO aanbevolen. Shirley nam uitgebreid de tijd voor me, gaf me alle ruimte mijn verhaal te doen en vroeg in hoeverre en eventueel sprake kon zijn van een medische oorzaak. In al die jaren heb ik vele onderzoeken gehad en nooit is er een medische oorzaak gevonden. Shirley stelde toen voor te starten met een psychosomatische behandeling. Al gauw legde zij de vinger op de 'zere plek', letterlijk en figuurlijk. Heel veel spanningen, die zich lichamelijk uiten. Mijn lijf stond letterlijk stijf van de stress. Mijn hoofd zat vol spanning. Omdat de hoofdpijnen zoveel 'aandacht' vroegen en altijd op de voorgrond waren, was ik me totaal niet bewust van al die spanning in mij en mijn lijf. Samen met Shirley onderzocht ik de oorzaak van al die spanningen, die terugvoer naar mijn jeugd. Er werd stap voor stap gewerkt aan het loslaten van al die spanningen. Daarna kwam er voor het eerst sinds hele lange tijd ruimte voor ontspanning. Er was zowel aandacht voor de lichamelijke, maar ook de geestelijke en emotionele klachten en hoe die verband met elkaar hielden. Tijdens een hypnosessie voelde ik voor het eerst hoe ik langzaam kon ontspannen en hoe de hoofdpijn minder en minder werd. Inmiddels ben ik een paar maanden verder en klachtenvrij! Shirley, er zijn geen woorden die kunnen uitdrukken hoe blij ik ben. Ben enorm dankbaar dat ik je ben tegen gekomen."

Rouwproblematiek: Anoniem (vrouw 62 jaar)

"Mijn man was na een lang ziekbed overleden. Een hele heftige periode. Ik dacht dat ik alles goed verwerkt had en ik vond dat ik zo'n 3 maanden na zijn overlijden het leven toch wel weer 'normaal' moest kunnen oppakken...en dat deed ik dan ook, dacht ik.... Tot ik op een dag bij het opruimen van de zolder oude spullen van hem tegenkwam. Ik werd overspoeld door verdriet. De dagen daarna voelde ik me slechter en slechter. Had nergens meer zin in. Het was op een bepaald moment zo erg, dat ik zelfs mijn huis niet meer uit wilde. Toen mijn kleindochter aan de telefoon vroeg: "Oma, waarom kom je niet meer langs?" ging er bij mij een lampje branden, dit kon zo niet langer, ik had hulp nodig en ik kwam uiteindelijk bij Shirley terecht. Bij Shirley kwam ik erachter, dat ik nog helemaal niet klaar was met rouwen. Allerlei emoties kwamen los: het verdriet van het gemis, maar ook veel woede "Waarom moest ons dit overkomen?" en het gevoel niet te weten hoe ik alleen verder moest. Shirley heeft me in dit proces op een enorm liefdevolle wijze begeleid. Door haar kon ik mijn rouw echt toelaten en doorwerken. Een lastig proces, maar door de wijze hoe Shirley me hierin begeleidde wel draagzaam. Ik zal mijn man altijd blijven missen, maar ik weet nu ook weer wat het is om 'door' te leven en daar stapje voor stapje te van kunnen genieten."

REFERENTIES TRAININGEN

Hieronder kunt u lezen hoe verschillende deelnemers aan trainingen deze hebben ervaren.

 • Heel verfrissend de interactie tussen Shirley en ons. Ik bleef hierdoor veel meer betrokken bij de les en merk dat hierdoor na afloop alles ook veel beter is blijven hangen.
 • Mijn complimenten voor Shirley die ons de hele dag vol enthousiasme meeneemt. Haar lessen zijn overzichtelijk, gestructureerd en ronduit inspirerend. Als trainer is Shirley attent, betrokken en ontzettend deskundig op haar vakgebied. Haar trainingen zijn een echte aanrader voor iedereen die zich verder wil specialiseren en een verdieping wil in het therapievak!
 • Shirley weet haar les op een inspirerende en prettige manier over te brengen. Met veel ruimte om vragen te stellen, te oefenen en informatie uit te wisselen.
 • Shirley is een verademing als docent. Haar les is goed te volgen. Ze heeft oog een aandacht voor ons. Ze is warm en betrokken. En voor mij heel belangrijk, ze creëert veiligheid in een groep.
 • Heldere uitleg. Super om haar als therapeut in demo’s aan het werk te zien. Maakt dat dingen gaan leven.
 • De docent is zeer ervaren, beschikt over de theoretische kennis en staat boven de lesstof. Hierdoor kan ze vragen goed/professioneel beantwoorden, ingaan op vragen/wensen van studenten en indien gevraagd dieper op een bepaald onderdeel van de lesstof ingaan. De ervaringsverhalen doen de lesstof tot leven komen en hiermee wordt het begrip bij de studenten vergroot. Ook werkt dit zeer inspirerend voor de student, omdat ze laat zien wat er allemaal mogelijk is en hoe je dit zou kunnen aanpakken. Verder is een sterke kant van de docent dat ze goede vragen kan stellen waardoor ze de studenten scherp houdt, aanmoedigt om dieper over dingen na te denken en ze door de juiste vragen te stellen tot nieuwe inzichten brengt. Het kenmerk van een goede docent is dat deze je wereld opent voor een hele nieuwe wereld die daarachter ligt die je voor de lessen niet kende en misschien zelfs niet vermoedde dat deze bestond. Shirley is iemand die dit met deze lessen voor veel mensen gedaan heeft, inclusief voor mijzelf.
 • Ik heb genoten, fijne lessen, goede sfeer, leuke groep met fijne collega's. Ik vind Shirley een hele fijne docent en dat zit hem in meerdere dingen. Ze legt goed en helder uit en is steeds afgestemd op de groep in haar uitleg. Gaat goed in op vragen en laat dat niet (teveel) over de tijd gaan. Daardoor blijft het boeiend, verdiepend en loopt het lekker door. Ze is ongelooflijk goed op inhoudelijk gebied en weet ook haar enthousiasme goed over te brengen. Daarnaast blijft het ook fijn, gezellig en menselijk. Ze verstaat de kunst van een gelijke zijn en toch overwicht hebben. Ze weet een veiligheid in de groep te creëren wat zeker ook te maken heeft met haar opstelling.
 • Het lesmateriaal zit goed in elkaar met een goede opbouw en hierdoor goed te volgen. Er is voldoende achtergrondinformatie en diverse methodieken. De aangeboden kennis en methodieken worden goed vertaald naar de praktijk a.d.h.v. casussen en oefeningen. De docent heeft zoveel kennis en ervaring dat het een grote inspiratiebron is. Ik heb de opleiding als zeer waardevol ervaren, en erg professioneel.
 • Het lesmateriaal van Shirley is in één woord fantastisch. De inhoud van de reader is gestructureerd opgebouwd en een bron van inspirerende informatie. Het is een fantastisch naslagwerk, waar ik nog met regelmaat op teruggrijp.
 • De inhoud van de opleiding heeft een goed niveau (HBO-niveau), daarbij zijn de lessen veelzijdig en compleet. De reader bij de opleiding dient als leidraad en bevat veel achtergrond informatie. Tevens is het ook een goed naslagwerk van de lessen waarmee je als beginnende therapeut aan de slag kunt gaan met je cliënt. Het geeft een zo compleet mogelijk beeld voor de beginnende therapeut van wat je allemaal moet weten/kunnen voor het beste resultaat bij je cliënt. Wat ik er goed aan vind is dat de reader de verschillende behandelmethoden en zienswijze weergeeft en dus alle verschillende perspectieven op het probleem en de verschillende methode van behandeling uitlegt. Dit draagt aanzienlijk bij aan de kwaliteit van de opleiding naar mijn mening.
 • De lessen zijn van goede kwaliteit. De docent legt de zaken goed uit. Informatie is terug te vinden/na te lezen in de reader. Ook bevatten de lessen veel verdiepingsopdrachten waarmee de studenten aan de slag gaan. Verder is de docent zeer ervaren en hierdoor kan ze veel onderwijsstof aan de praktijk linken. Deze praktijkervaringsverhalen laten de lesstof tot leven komen en verduidelijken de deze aanzienlijk. Ook is de docent hierdoor goed in staat om vragen te beantwoorden en om met tips en ideeën te komen over hoe praktijkproblemen mogelijkerwijs opgelost kunnen worden. Er is in de lessen veel ruimte voor vragen en eventuele inbreng/wensen om bijvoorbeeld dieper op een onderdeel van de lesstof in te gaan van student. Hierdoor sluiten de lessen goed aan bij de studenten. De huiswerkopdrachten ondersteunen het leerproces en het vaardig worden als therapeut en sluiten goed aan bij de onderwezen lesstof.

NB: Sommige referenties zijn wegens privacyredenen anoniem.